Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Καταστροφή πλανήτη

Το τέλος του κόσμου μέσα από τις κινηματογραφικές οθόνες

 

Το τέλος του κόσμου είναι μια θεματολογία που κεντρίζει αδιάκοπα το ενδιαφέρων του σκηνοθετικού κόσμου και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον του κόσμου, που όπως φαίνεται «διψάει» για λίγη «καταστροφή». Μιλάμε φυσικά, για τις ταινίες στις οποίες παρουσιάζεται είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο το τέλος των πάντων. Αρκετές απ’ αυτές κατατάσσονται στην κατηγορία της επιστημονικής φαντασίας, άλλες στα θρίλερ και η λίστα συνεχίζει να μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο. Πάμε να ρίξουμε μια ματιά, όμως, στο τι συνεχίζουμε να παρακολουθούμε καθώς περνάνε τα χρόνια.

 

Κατηγορία no.1: Παιδιά μας τη πέσαν εξωγήινοι!

Το ερώτημα αν τελικά είμαστε μόνοι μας στο σύμπαν απαντάται με τον πιο πειστικό τρόπο μέσω του κινηματογράφου. Blockbusters σαν τα Independence Day και War of The Worlds μας παρουσιάζουν την εξωγήινη εισβολή στη Γη, που ως στόχο έχει τη κυριαρχία του πλανήτη μας και την εκμετάλλευση των πλούσιων φυσικών πόρων του. Τελικά, πάντα οι άνθρωποι αν και εξουθενωμένοι από τη βαρβαρότητα και τη σκληρότητα των εξωγήινων επιθέσεων καταφέρνουν να τα βγάλουν πέρα και να επιβιώσουν.

 

Κατηγορία no.2:  Η μοίρα των δεινοσαύρων

Όπως γνωρίζουμε οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν από προσώπου γης όταν τεράστιοι μετεωρίτες χτύπησαν τη Γη προϊστορικά. Η ίδια μοίρα επιφυλάσσεται, λοιπόν, και για τα ανθρώπινα όντα στις μεγάλες Αμερικάνικες παραγωγές. Φιλμ όπως τα DeepImpactκαι Armageddon( με την ίδια χρονιά κυκλοφορίας, το 1998) είναι ότι πλησιέστερο και ποιοτικότερο σε αυτό το φυσικό φαινόμενο. Όπως και πάνω, η NASAπάντα βρίσκει τη λύση και ακόμα μια μέρα θα ξημερώσει για τη Γη.

 

Κατηγορία no.3: Σεισμοί, λοιμοί και καταποντισμοί

Σε αυτή τη κατηγορία η φύση παίρνει τα.. ηνία και ξεπληρώνει στους ανθρώπους το τίμημα για το τόσο κακό που της έχουν προξενήσει. Κάθε είδους φυσική καταστροφή που μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους λαμβάνουν χώρα σε ταινίες όπως το 2012, που υπάρχει κυριολεκτικά ένα mixκαταστροφικών συμβάντων που οδηγούν στο τέλος του κόσμου.  Το Contagion, επίσης, πραγματεύεται την μετάδοση ενός θανατηφόρου για την ανθρωπότητα ιού και μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε το πόσο εύκολο είναι να μεταδοθεί οποιοδήποτε νόσημα στις ημέρες μας. Πραγματικά ανατριχιαστικό!

 

Κατηγορία no.4: Οι νεκρό-ζωντανοί

Στον φανταστικό κόσμο των Χολιγουντιανών υπερπαραγωγών, αιμοδιψή ζόμπι καταλαμβάνουν πόλεις, χωριά και ολόκληρες χώρες από τους ζωντανούς. Η επιδημία είναι ανεξέλεγκτη και εξαπλώνεται ταχύτατα. Επικρατεί χάος και τα πάντα αργοπεθαίνουν. Οι λίγοι εναπομείναντες επιζώντες μάχονται εναντίων νεκρών αλλά και άλλων ζωντανών ανθρώπων για την επιβίωσή τους, έχοντας ως μοναδική τους ελπίδα τη κατασκευή ενός αντιδότου. Αυτά τα περιστατικά πραγματεύονται ταινίες όπως το World War Zκαι Zombieland.

 

Social Share