Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Jombie, Ζόμπι

Οι φίλοι μας τα ζόμπι: Ο μύθος, η αλήθεια και η εμπορική τους εκμετάλλευση

 

Τι είναι τα ζόμπι;

Λίγο πολύ οι περισσότερο, αν όχι όλοι, έχουμε παρακολουθήσει ταινίες και σειρές με τη συγκεκριμένη θεματολογία. Η «ανάσταση των νεκρών» πάντα αποτελούσε «πιασάρικο» θέμα για τους παραγωγούς θεάματος. Τα απάνθρωπα αυτά τέρατα που, σύμφωνα με τους μύθους, τρέφονται με αίμα και ανθρώπινη σάρκα αποτελούν για κάποιους αιώνιο αντικείμενο φόβου και για ορισμένους αντικείμενο χλευασμού.

 

Ο μύθος των ζωντανών νέκρων

Τα ζόμπι, λοιπόν, σύμφωνα με την επιστήμη είναι ένα φανταστικό ον. Η ιστορία τους βασίζεται σε λαϊκές προκαταλήψεις και αρχέγονες κουλτούρες. Ο όρος μας προέρχεται από φυλές της Αϊτής όπου ένα ζόμπι δημιουργείται μέσω μαγείας και διάφορων ξορκιών. Ο μύθος λέει πως πρόκειται για σκλάβους των αφεντικών, οι οποίοι έπεφταν θύματα βάρβαρης συμπεριφοράς. Η μετατροπή σε ζόμπι-σκλάβο από μάγο Βουντού σήμαινε πως δεν υπάρχει ελπίδα να ξεφύγει κάποιος από τη σκλαβιά αυτή.

 

Πόσο πιθανή είναι μια real zombie apocalypse;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μια ζόμπι-αποκάλυψη με τη μορφή που βλέπουμε στις τηλεοράσεις μας είναι μάλλον απίθανο να συμβεί. Όμως, ασθένειες κοντά στο αντικείμενο αυτό υπάρχουν με πρώτη και καλύτερη τη λύσσα. Στη νόσο αυτή, όπως και στις ταινίες, το δάγκωμα είναι υπεύθυνο για τη μετάδοση της. Ο ασθενής «τρελαίνεται» και ωθείται σε ακραία συμπεριφορά καθώς τον «χτυπάει» κατευθείαν στον εγκέφαλο. Παρόμοιο πάθημα θεωρείται και η πανούκλα. Οι επιστήμονες πάντως σπεύδουν να καθησυχάσουν τη κοινή γνώμη σχετικά με το θέμα αυτό, τεκμηριώνοντας πως ένας ιός σαν τη λύσσα μόνος του η σε οποιοδήποτε συνδυασμό με άλλο ίο, δε μπορεί να μολύνει σοβαρά το άτομο ώστε να έχουμε ένα αληθινό The Walking Dead σενάριο.

 

Η μετατροπή τους σε εμπορικό προϊόν

Για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο πολιτισμένο κόσμο το 1929, μέσω του βιβλίου «Μαγικό Νησί» γραμμένο από τον Γουίλιαμ Σίμπτουκ. Το εν λόγω λογοτέχνημα διαπραγματεύεται τη γνωριμία του αφηγητή με τον πολιτισμό της Αϊτής και τους αναστημένους σκλάβους. Έκτοτε, διάφορες ταινίες και σειρές έχουν εισάγει για τα καλά τον όρο στις κοινωνίες του δυτικού κόσμου και τον εκμεταλλεύονται με σκοπό το δικό τους κέρδος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στη σύγχρονη εποχή, στην οποία και ζούμε, είναι η πετυχημένη Αμερικάνικη τηλεοπτική σειρά The Walking Dead. Ξεκίνησε τη πορεία της το 2010 και ακόμα βρίσκεται στον τηλεοπτικό αέρα, διανύοντας αισίως την 9η σεζόν της. Οι ήρωες προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα κόσμο γεμάτο…περιπατητές (έτσι κατονομάζονται συνήθως από αυτούς) και παράλληλα να τα βγάλουν πέρα με τις άλλες ομάδες ανθρώπων που έχουν επιβιώσει, που μερικές φορές αποδεικνύονται μεγαλύτερη απειλή και από τα ίδια τα zombie!

Social Share