Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Περιβάλλον

Παρασκευή 5 Ιουνίου: Η πανσέληνος "φράουλα"!

Η πανσέληνος της Παρασκευής, γνωστή και ως φεγγάρι φράουλας, θα ανάψει τον νυχτερινό ουρανό στο μεγαλύτερο μέρος του δυτικού ημισφαιρίου (συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Αμερικής), αλλά αυτό δεν συμβαίνει σε όλο τον κόσμο.

 

Σε μεγάλο μέρος του ανατολικού ημισφαιρίου, η πανσέληνος την Παρασκευή 5 Ιουνίου θα παρουσιάσει μια σπογγώδη σεληνιακή έκλειψη, που σημαίνει ότι το "φεγγάρι της φράουλας" θα φαίνεται σκοτεινό και ασημί. Το φεγγάρι φράουλας πήρε την ονομασία του από την σχετικά σύντομη περίοδο καλλιέργειας φράουλας στη βορειοανατολική Βόρεια Αμερική.

 

Περιβάλλον

Είναι η ζωή ένα παιχνίδι; Οι επιστήμονες διαμορφώνουν το σύμπαν για να το μάθουν

Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι η πολύπλοκη ζωή που υπάρχει σε κάθε γωνιά της Γης προέκυψε από μια τυχαία αναδιάταξη μη ζωντανής ύλης που τελικά δημιούργησε τα δομικά στοιχεία της ζωής. Ωστόσο, λείπουν οι λεπτομέρειες για την υποστήριξη αυτής της ιδέας.

 

Περιβάλλον

Μάζα σκληρυμένης λάβας κατευθύνεται προς την Αυστραλία

 

Μια μεγάλη μάζα σκληρυμένης λάβας κατευθύνεται προς την Αυστραλία. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η ποσότητα λάβας θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάσωση του φθίνοντος Great Barrier Reef.

 

Πριν από δύο εβδομάδες, οι ναυτικοί έβγαλαν για πρώτη φορά μια λεγόμενη ελαφρόπετρα στον Ειρηνικό Ωκεανό και άλλοι ναυτικοί ανέφεραν ότι βλέπουν σύννεφα καπνού προς την ηφαιστειακή νησίδα Fonunii στο Βασίλειο της Τόγκα. Στις 9 Αυγούστου, ο δορυφόρος Terra της NASA ανίχνευσε την κίνηση αυτή.

 

 

Περιβάλλον

Άρης: Το «κρυφό» νερό στην επιφάνεια του πλανήτη μπορεί να φιλοξενήσει ζωή!

Ο πλανήτης Άρης που έχει «κρυφό» νερό σε θύλακες κάτω από την επιφάνειά του ίσως μπορεί να φιλοξενήσει ζωή -ακόμα και ζωικούς οργανισμούς- όπως υποστηρίζει νέα μελέτη.

 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Βλάντα Σταμένκοβιτς του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διαστήματος (NASA), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών "Nature Geoscience", χρησιμοποίησαν μοντέλα σε υπολογιστές για να βγάλουν συμπεράσματα για τις αλμυρές λίμνες που κρύβονται κάτω από την αρειανή επιφάνεια.

 

Περιβάλλον

Το δεύτερο "φεγγάρι" της Κίνας

 

Η Κίνα μπορεί στο μέλλον να αποκτήσει ένα δεύτερο φεγγάρι;

Ένα δεύτερο τεχνητό φεγγάρι (ή αλλιώς δεύτερη σελήνη) αναμένεται να γεμίσει τους ουρανούς της πόλης  Τσενγκντού στην Κίνα. Οι αξιωματούχοι της πόλης ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι σχεδιάζουν να κατασκευάσουν ένα τεχνητό φεγγάρι, το οποίο θα "κρεμιέται" πάνω από την πρωτεύουσα της επαρχίας Σιτσουάν το αργότερο έως το 2020.

 

Το φως της σελήνης της Γης δεν είναι αρκετό;

Περιβάλλον

Ανακαλύφθηκε ο αστρονομικός τιτάνας, Υπερίων, ηλικίας τουλάχιστον 2,3 δισ. ετών!

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε τον «Υπερίωνα», μια τιτάνια δομή στο πρώιμο σύμπαν, η οποία υπήρχε ήδη 2,3 δισεκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη (Μπιγκ Μπανγκ).

 

Οι αστρονόμοι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας και αστροφυσικής «Astronomy & Astrophysics», χρησιμοποίησαν για τις παρατηρήσεις τους το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή.