Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Drone

Τα drones στη ζωή μας: Μεγάλη απειλή ή μεγάλο όφελος;

 

Drones και Τεχνολογία:

Τα drones είναι αναμφισβήτητα το μεγάλο στοίχημα της τεχνολογίας, είναι ήδη εδώ και εξελίσσονται με το πέρας του χρόνου. Τα μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα (στα απλά αγγλικά drones), είναι η σύγχρονη τάση που έχει φέρει τα πάνω κάτω στο κόσμο των σύγχρονων επιστημών και όχι μόνο. Η «επιστράτευσή» τους για διάφορα θέματα της καθημερινότητας μας γίνεται όλο και πιο συχνό φαινόμενο. Το κυρίαρχο όμως ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο τα συγκεκριμένα… μηχανήματα λειτουργούν προς όφελος μας. 

 

Θέαμα ή πρόβλημα;

Μεγάλος διχασμός επικρατεί, λοιπόν, σχετικά με το ρόλο που διαδραματίζει αυτή η νέα τεχνολογία στις ζωές μας. Οι υποστηρικτές της έχουν αρκετούς λόγους ώστε να την υπερασπίζονται και ξεκινούν από το σημαντικότερο από αυτούς. Το θέαμα που μπορούν να προσφέρουν αυτά τα μικρά αεροπλανάκια είναι άπλα φαντασμαγορικό.  Η καταγραφή πανέμορφων τοπίων και τα υπέροχα πανοραμικά πλάνα είναι πλέον πιο εύκολα από ποτέ με τη χρήση των drones. Επιπροσθέτως, συμβάλλουν και στη ψυχαγωγία του χρήστη καθώς έχει τη δυνατότητα να πετάξει το δικό του μη επανδρωμένο όχημα, αφού πρωτίστως το προμηθευτεί από κάποιο κατάστημα πώλησης, και να συμμετέχει και σε διάφορους διαγωνισμούς που υφίστανται με άλλους χρήστες. Μπορεί κάποιος ακόμα και να εκπαιδευτεί σοβαρά και έτσι να αποκτήσει δίπλωμα χειριστή, το όποιο είναι σε θέση να του προσφέρει μια θέση στην αγορά εργασίας.


Είναι η ώρα να δούμε και την άλλη όψη του νομίσματος. Ολοένα και πληθαίνουν οι καταγγελίες ανά τον κόσμο για παραβίαση προσωπικών δεδομένων που προκαλούνται από τις πτήσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Η ιδιωτική ζωή καθίσταται πιο ευάλωτη από ποτέ, σύμφωνα με τους διαφωνούντες της νέας αυτής τεχνολογικής επανάστασης. Αξίζει να αναφερθούμε ως παράδειγμα στο περιστατικό που συνέβη στο γάμο γνωστού Έλληνα τραγουδιστή, ο οποίος προκειμένου να μη διαρρεύσουν φωτογραφίες και βίντεο προσέλαβε ειδικό γεράκι ώστε να καταρρίψει οποιοδήποτε drone πετούσε κοντά στο χώρο της δεξίωσης.

 

Προσοχή, η υγεία πάνω από όλα!

Μεγάλος κίνδυνους όμως εγκυμονεί και για την υγεία των πολιτών. Πολλές είναι οι περιπτώσεις στις οποίες έχουν καταγραφεί τραυματισμοί περαστικών από πτώσεις drone. Ο αδέξιος χειρισμός τους μπορεί να είναι καταστροφικός. Η άγνοια των κανόνων χρησιμοποίησής τους, επίσης, ακόμα πιο καταστροφική. Σύμφωνα με αυτούς, δε μπορούν να πετάξουν πάνω από τα 400 πόδια. Ο λόγος είναι ώστε να αποφευχθούν οι συγκρούσεις με μεγαλύτερου τύπου αεροσκάφη. Και όμως έχει γίνει και αυτό, χωρίς ευτυχώς συνέπειες μεγάλου βεληνεκούς. 

 

Η άνεση και ο ...μπελάς!

Το συμπέρασμα, εν κατακλείδι, στο οποίο καταλήγουμε είναι πως τα drones έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν αρκετές ανέσεις αλλά και μεγάλους μπελάδες. Μόνο η σωστή εκμετάλλευσή τους και ο εναρμονισμός με τους κανόνες και τις νομοθεσίες της Ε.Ε μπορούν να μας εγγυηθούν ότι κάνουμε το σωστό χωρίς να δημιουργούμε προβλήματα  στη καθημερινότητα των συνανθρώπων μας.
 

Social Share